Tot el que no sabia el traductor

"Es van conèixer a través d’un joc d’Internet. Poc a poc van anar fent amistat, quedaven en connectar-se a certa hora per trobar-s’hi, feien estratègies per afavorir-se mútuament, ... Ell, fins i tot, havia començat a estudiar aquella estranya llengua que parlava ella! Però vivien molt lluny l’un de l’altre i va passar molt de temps abans no van decidir quedar en persona. I tot perquè era un dia clau: ella marxava, doncs havia aconseguit una prestigiosa beca per visitar un centre de primer nivell als Estats Units, i estaria fora durant una llarga temporada. No podien endarrerir-ho més, era el moment de trobar-se.
Com no podia ser de cap altra manera, van dissenyar un petit joc per, a la vida real també, trobar-se per primer cop. Es tractava d'un conjunt de pistes que havia de portar-los al lloc on finalment s’agafarien de les mans, com tantes vegades havien somiat. Va ser amb una de les últimes proves que tot es va torçar. Ella li va escriure la pista en la seva llengua pròpia, doncs sabia que ell ja la dominava una mica. Però el noi, que era molt curós, no es va refiar de si mateix i va fer servir un traductor automàtic d’Internet per estar segur del que deia la pista. Però més que ajudar, va empitjorar la confusió: parlava d’alguna història relacionada amb un got blanc que semblava ser molt famós allà on vivia la noia. Va anar fins allà. Bars, botigues i fins i tot la biblioteca del poble va visitar mirant de resoldre el misteri i entendre la pista. L’única pista fiable la va trobar gràcies a uns senyors grans que feien el vermut a la plaça major. Aquests li van explicar que a l’església del poble del costat hi havia una pila baptismal blanca. Estrany, però siguent l’únic que tenia, cap allà va marxar esperant veure-la per fi. No va haver-hi sort; passaven les hores i sense rastre d’ella… Desilusionat, va refer el llarg camí fins a casa seva.
El record feia mal, i no es van parlar fins a uns mesos més tard, quan la noia ja era l’altra punta del món. De seguida, però, es van assabentar que tots dos havien estat esperant-se, ella al bosc, ell a l’església en busca d’aquell got.
Got? Quin got? —li va dir ella.
No van poder parar de renegar del traductor automàtic quan es va assabentar de l’error: en euskera, la seva llengua, 'basoa' vol dir 'bosc' o 'got' depenent del context! La pista l’hauria d’haver portat al baso txuria (bosc blanc), a pocs quilòmetres del poble, un lloc especial per a ella i on el va estar esperant fins que, ella també, va perdre l’esperança.
Quin desastre de traductor! —maleïa ell.
Quan ella va tornar de l’estada a l'estranger, per fi es van trobar (aquest cop sense jocs pel mig). Des de llavors que no se separen mai. Van formar una família molt unida i maca de la qual jo sóc la primera filla! Sempre m’ha impressionat la tristura que es reflecteix als ulls dels meus pares cada cop que, explicant la història de com es van conèixer, parlen del temps que aquella errada del traductor els va separar. Un temps perdut que ja ningú no els hi podrà tornar mai. I tot per una mala traducció automàtica que, tot sigui dit, en aquella època no estava gaire desenvolupada…
La clau és el context! —afegeix sempre amb ràbia i amargor el meu pare— No es pot traduir una frase sense tenir en compte el seu context!
I jo, no podia estar més d’acord amb ell." —En aquest moment, va aprofitar per fer una pausa i beure un glop d’aigua, abans de continuar.—
"Amb aquesta petita presentació i reflexió final que, espero, hagi servit de motivació, procedeixo amb l'acte formal que avui ens porta aquí a tots i totes:
Benvinguts i benvingudes, tribunal, companys, amics, mare, pare, i moltes gràcies per la vostra atenció. El meu nom és Iballa Camps Zabaleta i aquesta és la defensa de la meva tesi doctoral, titulada 'Contributions to context-aware automatic translation models'..."
  • Visites: 296

ESCOLA D'ESCRIPTURA

ESCUELA DE ESCRITORES

ESCUELA DE ESCRITORES

EDITORIAL GALAXIA

AEELG

METODE

RESIDENCIA D'INVESTIGADORS

INVESTIGACIÓN Y CIENCIA

AELC

IDATZEN

EL HUYAR

EUSKAL ETXEA

BIBLIOTEQUES DE BARCELONA