Un canvi, una advertència i la tornada a la normalitat

Era un dia com qualsevol altre. La Maria s’havia d’aixecar a les 8 per anar a l’institut i ho va fer de mala gana. Aquell dia celebraven el dia del planeta Terra i no feien classes, sinó que els alumnes participaven a una sèrie de tallers organitzats pel professorat relacionats amb els temes de medi ambient, contaminació, canvi climàtic, etc. Ella no ho creia important això de contribuir a la millora del medi ambient i de reciclar; eren temes dels quals ja n’havien parlat massa a classe per conscienciar-los sobre el canvi climàtic i ja n’estava farta. El cert és que a casa de la Maria tampoc feien gaire cas al tema de reciclar, abocaven tots els seus residus a la mateixa bossa d’escombraries sense importar-los tot el que estava succeint al planeta. Creien que tot era una tàctica de les empreses per vendre els seus productes que deien ser respectuosos amb el medi ambient. Per aquests motius, la Maria no va anar a l’institut aquell dia. Va decidir anar-se amb unes amigues, les quals pensaven com ella, anar de compres per Barcelona sense que els pares ho sabessin.
Va arribar a casa amb moltes bosses de tota la roba que s’havia comprat i les va anar a amargar a l’habitació perquè els pares no s’assabentessin del que havia estat fent en comptes d’anar a l’institut. Era l’hora de sopar i, com de costum, van encendre la televisió per escoltar les noticies. Aquell dia, en honor que era el dia del planeta Terra, feien uns informatius especials dedicats; un cop més, a la conscienciació sobre el canvi climàtic mitjançant una sèrie de notícies alarmants. La família sopava mentre escoltava aquestes notícies però sense prestar-li molta atenció. Van informar que s’apropava un del estius més calorosos i amb moltes sequeres a causa de l’escalfament global i que això podia afavorir la transmissió de malalties a zones no habituals com és el cas del dengue. Aquesta notícia va impactar a la Maria i la va fer reflexionar, però ja era l’hora d’anar-se’n a dormir i així que no li va donar més voltes al tema.
En aixecar-se semblava que s’hagués despertat en un planeta completament diferent, fins i tot la seva casa hi era. En obrir els ulls, el primer que va veure era que no estava a la seva habitació. Feia la sensació que o es trobava en una casa a mig construir o que havia estat destruïda per algun tipus de fenomen que desconeixia. Tot era molt estrany. Va decidir aixecar-se i mirar per la finestra per intentar esbrinar on es trobava, però el que va veure la va sorprendre encara més. Es va trobar davant un paisatge àrid. Semblava un desert amb unes quantes construccions com a la que ella es trobava, mig destruïdes, com si estiguessin en runes. La calor que sentia era immensa, no la deixava ni respirar, així que va decidir anar a dutxar-se per refrescar-se. Però, a quina dutxa? En obrir la porta, va veure a diferents persones amunt i avall de les escales, entrant i sortint d’habitacions. On es trobava? On estava la seva família? Què havia passat amb el món que ella coneixia?
Va aturar una noia que passava pel passadís i li va preguntar on era. Ella li va contestar que es trobava a l’edifici 7 de Barcelona. La Maria no entenia res, va dir a la noia, el nom de la qual era Susana, que li expliqués què havia passat ja que era nova i no comprenia ben bé res. La Susana li va explicar que després de la radiació això és el que havia quedat de Barcelona i les persones que es trobaven vivint als 10 edificis eren els que havien aconseguit sobreviure a aquesta radiació, que va ser causada pel perforament de la capa d’ozó de la Terra. Però, com havia estat capaç de sobreviure a tal radiació?
De sobte, va escoltar un soroll molt fort. Era l’alarma de les 7 del matí i la seva mare cridant-la perquè s’aixequés ja que havia d’anar a l’institut.
Afortunadament tot havia estat un somni, però aquest somni va ser suficient per canviar la seva mentalitat sobre el canvi climàtic, l’escalfament global i tot el que havia de fer per contribuir a una millora del benestar del planeta.
  • Visites: 228

ESCOLA D'ESCRIPTURA

ESCUELA DE ESCRITORES

ESCUELA DE ESCRITORES

EDITORIAL GALAXIA

AEELG

METODE

RESIDENCIA D'INVESTIGADORS

INVESTIGACIÓN Y CIENCIA

AELC

IDATZEN

EL HUYAR

EUSKAL ETXEA

BIBLIOTEQUES DE BARCELONA