21 SEGLES.

Vam mirar darrere i vam pensar que potser no havia estat aquella la millor decisió. Ens vam mirar unes a altres i vam estrényer els llavis mentre el foc lluitava contra els edificis d’aquella ciutat morta. Una de les nostres va caure i ens vam apropar totes a arreplegar-la del terra. No voliem perdre a ninguna més, ja haviem perdut prou.
Na Aspasia encara espera darrere Pericles. Na Agnòdice es va desfressar d’home per a ser ginecòlega. Na Hipatia va morir per saber. Na Eloísa va ser perseguida per parlar de sexe. Na Hildegarda va parlar d’orgasmo i cervesa abans que ningú. Na Oliva va escriure i va trencar idees. Na Mary Paulze va ser més mare que Lavoisier. Na Caroline va treballar a l’ombra del seu germà. Na Marie no va poder gitar-se amb qui volia.
Na Kathleen va tindre visió espacial i no ho sabíem. Na Dorothy va obrir camí i proteïnes. Na Sophie va haver de firmar amb el nom d’un conegut. Na Ada va ser oblidada després de parir un nou llenguatge. Na Henrietta va estar sotmesa al seu amo. Na Rosalind encara espera que els seus companys la respecten. Na Vera lluita però és mare. Na Margarita s’independitza del seu marit perquè la prenguen seriosament. Barnés, cognom de ciència oblidada. Na Martina. Na Felisa. Na Jenara. Na Piedad. Totes elles van perdre’s baix el fascisme.
Des de l’alt del penya-segat miren tota la seua descendència. Les científiques són les seues filles. Admiren la seua creació. Admiren les bates, les pipetes, les plaques de Petri, els telescopis, els microscopis, els laboratoris plens de dones. Admiren el treball reconegut i tiren una mà quan alguna s’ofega.
Les bendes cauen dels ulls. Segle vint-i-u. Segle de ciència. Segle de dones. Segle de sororitat. Segle per a recalçar. Segle de justícia.
Les dones científiques eixim de la caixa on ens han tancat tots aquests anys. Hi arribem amb totes les ganes de lluitar que ens facen falta.
  • Visto: 270

ESCOLA D'ESCRIPTURA

ESCUELA DE ESCRITORES

ESCUELA DE ESCRITORES

EDITORIAL GALAXIA

AEELG

METODE

RESIDENCIA D'INVESTIGADORS

INVESTIGACIÓN Y CIENCIA

AELC

IDATZEN

EL HUYAR

EUSKAL ETXEA

BIBLIOTEQUES DE BARCELONA