NIKOLA TESLA

Nikola Tesla va néixer a Smiljan, Imperi austríac l'actual Croàcia el 10 de juliol de 1856. Va ser un inventor, enginyer elèctric, enginyer mecànic i físic nord-americà d'origen serbocroat. Se li coneix sobretot per les seves nombroses invencions en el camp de l'electromagnetisme que van ser desenvolupades a la fi de el segle XIX i a inicis de segle XX. Els patents de Tesla i el seu treball teòric van ajudar a forjar les bases dels sistemes moderns per a l'ús de l'energia elèctrica per corrent altern, incloent el sistema polifàsic de distribució elèctrica i el motor de corrent altern, que van contribuir a l'aparició de la Segona Revolució industrial.
El seu caràcter, el seu enfrontament amb Edison i l'halo de misteri que envolta alguns dels seus descobriments, van fer que Tesla es convertís en un científic molt popular a partir de la dècada de l'any 1990.
L'any 1886 Tesla va fundar la seva pròpia companyia, la Tesla Electric Light & Manufactiring. Els primers inversors no van estar d'acord amb els seus plans per al desenvolupament d'un motor de corrent altern i finalment ho van rellevar del seu lloc en la companyia. Va treballar com a obrer a Nova York de 1886 a 1887 perquè mantenir-se i reunir capital en el seu pròxim projecte. L'any 1887 va construir un motor d'inducció sense escombretes, alimentat amb corrent altern que va presentar en l'American Institute of Electrical Engineers (Institut Americà d'Enginyers Elèctrics), actualment IEEE (Institut d'Enginyers Elèctrics i Electrònics).
A la matinada de el 13 de març de 1895, l'edifici de la Cinquena Avinguda Sud que albergava el laboratori de Tesla es va incendiar. El foc va començar al soterrani de l'immoble i va ser tan intens que el laboratori de Tesla situat en el quart pis es va cremar i va col·lapsar en el segon pis. L'incendi no només va retardar els projectes en curs de Tesla, sinó que també va destruir una col·lecció de notes primerenques i material d'investigació, models i peces de demostració, incloses moltes que havien estat exposades a l'Exposició Colombina de 1893. Tesla va dir a l'THE NEW YORK TIMES: "Estic massa afligit per parlar. Què puc dir? Després de l'incendi, Tesla es va mudar a l'46-48 d'East Houston Street i va reconstruir el seu laboratori en els pisos 6 i 7.
El 7 de gener de 1943 Nikola Tesla mor als 86 anys a Nova York per un infart agut de miocardi.
El 1952, la insistència de l'nebot de Tesla, Sava Kosanović, va aconseguir que totes les propietats de Tesla fossin enviades a Belgrad en 80 baguls marcats amb les lletres NT. El 1957, la secretària d'Kosanović, Charlotte Muzar, va transportar les cendres de Tesla dels Estats Units a Belgrad. Les cendres es mostren en una esfera daurada sobre un pedestal de marbre en el Museu Nikola Tesla.
Avui dia hi ha gent que pensa que Edison li va robar la idea de la bombeta a Nikola Tesla.

Des de la dècada del 1890 al 1906, Tesla va gastar gran part del seu temps i fortuna en una sèrie de projectes per desenvolupar la transmissió sense fil d'energia. Va ser una expansió de la seva idea d'usar bobines per transmetre la potència que havia estat demostrant en la il·luminació sense fils. Va veure aquest procediment no només com una forma de transmetre grans quantitats d'energia en tota la Terra, sinó també, com havia assenyalat en les seves conferències anteriors, una forma de transmetre comunicacions a tot el món. En el moment en què Tesla estava formulant les seves idees, no hi havia una forma factible de transmetre sense fils senyals de comunicació a llargues distàncies, i molt menys grans quantitats d'energia. Havia estudiat les ones de ràdio des del principi i va arribar a la conclusió que part de l'estudi existent sobre elles, realitzat per Hertz, era incorrecte. A més, aquesta nova forma de radiació era àmpliament considerada en aquest moment com un fenomen de curta distància que semblava extingir-se en menys d'una milla. Tesla va notar que, fins i tot si les teories sobre ones de ràdio eren veritables, no tenien cap valor per als propòsits previstos, ja que aquesta forma de "llum invisible" disminuiria a distància com qualsevol altra radiació i la faria viatjar en línia recta cap a l'espai , perdent-se irremeiablement.
A mitjans de la dècada de 1890, Tesla estava treballant en la idea que podria conduir electricitat a llarga distància a través de la Terra o l'atmosfera, i va començar a desenvolupar experiments per provar aquesta idea, incloent la instal·lació d'un gran transformador de ressonància basat en una bobina de Tesla situat en el seu laboratori d'East Houston Street. Sembla que va prendre prestada la idea comuna en aquell moment que l'atmosfera de la Terra era conductiva
  • Visites: 99

ESCOLA D'ESCRIPTURA

EUSKAL ETXEA

AEELG

EDITORIAL GALAXIA

METODE

INVESTIGACIÓN Y CIENCIA

EL HUYAR

AELC

BIBLIOTEQUES DE BARCELONA

ESCUELA DE ESCRITORES

ESCUELA DE ESCRITORES

IDATZEN