La penicil·lina: una segona gran victòria

Aquell març de 1941 havia començat força malament. El descobriment que havia fet el Dr. Alexander Fleming havia fallat: la penicil·lina no havia salvat al seu primer pacient.

La família d’Albert Alexander, un policia anglès, plorava desconsoladament just després de rebre la mala notícia. I és que era molt trist que tot fos, aparentment, tant innocent. Una rosa havia estat l'assassina. Al seu jardí anglès, Albert tallava el roser per fer-ne un ram ben gros. Just quan ell estava entretingut, gaudint de la dolça olor de la rosa, aquesta li va fer un petó amb una de les seves afilades punxes, i al cap de pocs dies, la infecció va arribar als seus pulmons. Ja no li semblava que quedés res que pogués fer al món, fins que el metge encarregat de cuidar-lo li va fer una proposta: participar en les proves d’una cura per les infeccions que portaven a terme uns metges a Oxford utilitzant un fong recentment descobert que podia matar a tot bacteri que estigués causant una infecció en el seu cos. A les portes de la mort, el policia, veient una nova escletxa de llum, va acceptar.

Realment, abans de la seva mort aquesta escletxa d’esperança havia crescut, i amb un sol dia de tractament ja s’havia notat una diferència. Tot i això es necessitava tanta penicil·lina que la situació va tornar a decaure aviat i va posar punt final a la seva vida.

Aquesta possible cura, mai abans vista, que podia posar fi a les infeccions, s’anomenava penicil·lina i havia estat descoberta pel biòleg Alexander Fleming. De fet, només parcialment: va ser el desordre del laboratori de Fleming i la seva curiosa mirada que va veure com un fong matava uns potents bacteris. Ningú va fer massa cas a la seva proposta, i tot i que ell sabia de la seva importància, es necessitaven més estudis d’altres disciplines per poder-la anar purificant i fer-la viable.

Aquell 1941 ja feia temps havia començat la segona Guerra Mundial. Els carrers de Londres ja estaven acostumats a veure gent mutilada, que hagués perdut una part del seu cos a la guerra que havia acabat l'any 1918, i ara tothom pensava que s’acostava un desastre de la mateixa mida.

Alemanya s’havia revoltat contra les sancions i les multes que el Tractat de Versalles els havia imposat el 1919. Una mala estratègia de política internacional, que va ofegar la perdedora. Poc més d’una dècada més tard, la reacció de l’escanyat poble alemany va ser votar a un assassí que prometia sortir de la bancarrota total. Quan aquest home, Adolf Hitler, va pujar al poder, Alemanya ja no era Alemanya. Havia nascut l'Alemanya nazi que va començar amb els assassinats amb els quals tants soldats de tot el món estaven perdent de nou parts del seu cos.

Així doncs, als metges d’Oxford, que havien fallat en el seu primer intent amb la penicil·lina, els va arribar el seu segon pacient: un soldat anglès que tenia diverses ferides de guerra amb un mal pronòstic.

Aquesta vegada, en previsió i amb l’experiència prèvia que els donava més seguretat, van dosificar més quantitat de penicil·lina. Ja us podeu imaginar quin va ser el resultat: els antibiòtics aquesta vegada sí que van funcionar. El medicament, que encara utilitzem avui en dia, havia aconseguit la seva primera victòria, i va aconseguir fer un gran pas cap al que és avui en dia, un dels medicaments més importants de la història de la humanitat.

Però encara en quedava una altra, de victòria. El Dr. Fleming, tot i no haver executat l’experiment, era el pare de la penicil·lina: podia patentar l’invent i convertir-se un l’home més ric del planeta. Bé s’ho mereixia, el seu descobriment salvaria a partir d’aleshores milions de vides al planeta. Però el Dr. Fleming ja se sentia recompensat només amb això, no volia que l’accés a la salut vingués condicionat pels diners. Per això va decidir no patentar el seu descobriment, fent un regal a tota la població del món. Una segona gran victòria.
  • Visites: 49

ESCOLA D'ESCRIPTURA

EUSKAL ETXEA

AEELG

EDITORIAL GALAXIA

METODE

INVESTIGACIÓN Y CIENCIA

EL HUYAR

AELC

BIBLIOTEQUES DE BARCELONA

ESCUELA DE ESCRITORES

ESCUELA DE ESCRITORES

IDATZEN