Skip to main content

L'Arc de Santmartí

Era un dia solejat, l’ambient de primavera es començava a sentir en la frescor de l’aire i els ocells cantaven cada cop més animats. Estava esmorzant tranquil·lament amb el meu fill Marc quan vaig veure que alguna cosa li cridava l’atenció.
– Què mires tan concentrat? – vaig preguntar curiosa
– Què és aquella peça transparent? No l’havia vist mai – vaig seguir la seva mirada, trobant-me amb l'últim adorn que havia comprat per la casa.
– És un prisma de cristall, queda bonic, oi?
Els ulls ben oberts del Marc em van indicar que encara no havia satisfet la seva curiositat, per tant, em vaig aixecar per donar-li el prisma.
– Té, ves amb compte.
Va començar a girar-lo, mirant a través d’ell i sentint les seves arestes. Llavors va donar la casualitat que un raig de llum es va filtrar per la finestra, passant a través del prisma i donant al Marc un espectacle de colors.
– Sembla un arc de Santmartí! D’on han sortit tants colors? És màgia?
– No – vaig contestar somrient – És ciència, vols que t’ho expliqui?

En veure com assentia amb fermesa, vaig començar la meva explicació:

– Primer de tot hem d’entendre que la llum, en essència, és una ona, i per tant forma part de l’espectre electromagnètic. Aquest espectre és la distribució energètica del conjunt d’ones electromagnètiques, sent la llum la part de l’espectre que pot ser percebuda per l’ull humà. Dins d’aquest espectre visible trobem els colors, que estan ordenats per la seva longitud d’ona. Quan la llum arriba a la superfície frontera d’un medi transparent, com és la del prisma, no només es reflecteix, sinó que hi penetra parcialment. En conseqüència a aquest canvi de medi es produeix el fenomen de la refracció, que consisteix en que la llum canvia de velocitat i modifica la seva direcció de propagació. Com l’índex de refracció varia depenent de la longitud d’ona de cada color, la llum que penetra pel prisma es descompon mostrant-nos els diferents colors, ja que cadascun té una longitud d’ona diferent.
– Que interessant! Passa el mateix quan es forma l’arc de Santmartí?
– Així és, les gotes d’aigua actuen com petits prismes i quan la llum del sol les travessa es produeix la refracció de la llum, de manera que podem veure els colors.
– Deu midó, no sabia que fins i tot això tenia una explicació científica.
– És clar que si, la ciència és a tot arreu, només cal mirar amb molta atenció.
  • Visites: 77