La importància de l'ordre

La Doctora Susan Calvin ja no estava acostumada a aquelles tasques i les seves passes ressonaven amb fúria pels passadissos. Com a cap de robopsicologia a US Robotics, s’havia vist empesa a aprendre a delegar a la força i no podia estar a sobre de tots els projectes. Coordinar i supervisar que els robots creats s’ajustessin als requeriments de cadascuna de les tasques era un esforç majúscul i no li agradava fer distincions amb cap projecte. I en el cas del Projecte Ganimedes n’estava fent, una de grossa. No era feina seva. Era feina de l’Adrian. Però el maleït de l’Adrian Highleaf havia abandonat l’empresa sobtadament i els havia deixat empantanegats amb el projecte a mitges. Va girar la cantonada i es topà amb l’Aaron Levenov. Era un graduat que ajudava l’Adrian i amb diferència la persona amb menys esma que mai hagués treballat a US Robotics.
- Sap on és l’Adrian, Levenov?
- Ni idea – l’Aaron va fer un bot en veure-la -, Doctora Calvin. D’ençà de les primeres entrevistes amb en Troy que no l’he vist més...
- El TROYTERRAFORMERX001 vol dir? A on és?
- En Troy és a dins. Si ho vol provar...
- Si he vingut fins aquí, no és pas per quedar-me a la porta.
- Sí, Doctora – l’Aaron acotà el cap.
La porta es va tancar darrere seu. Seguiren pel passadís que comunicava l’habitacle del TROYTERRAFORMERX001 amb la resta del complex. Mentrestant, l’Aaron parlotejava intentant rebaixar la tensió:
- El projecte anava la mar de bé, Doctora. La carcassa del Troy hauria de ser suficient per suportar les condicions de Ganimedes i el cervell positrònic el vaig programar jo mateix. El meu primer cervell positrònic, sap? Doctora, n’estic molt orgullós i dono gràcies a US Robotics per l’oportunitat que em va donar.
- Sí, sí, és clar, és clar – replicà d’esma la Doctora, ella no hagués contractat mai aquell gamarús, però potser no hi havia ningú més en aquell moment, devien necessitar personal per començar el projecte.
- L’Adrian no ho veia clar, però miri el resultat, Doctora Calvin – el jove graduat somreia forçadament i va fer un gest com de convidar-la a passar.
Al mig de la sala hi havia una taula metàl·lica soldada al terra, igual que la cadira a on seia el robot. En TROYTERRAFORMERX001 era el prototipus dissenyat per terraformar Ganimedes. El robot els saludà amistosament.
- Bon dia Aaron, senyora. Sóc el robot TROYTERRAFORMERX001, pot anomenar-me Troy.
- Troy, sóc la Doctora Calvin, màxima responsable del Projecte Ganimedes. Saps de què tracta?
- Sí, Doctora. El projecte pretén transformar Ganimedes en un lloc habitable pels éssers humans.
- Saps quin és el teu paper en el projecte, Troy? – li va demanar la Doctora Susan Calvin.
- Sí, Doctora: executar-lo.
- I estàs preparat per executar el projecte?
- No, Doctora, ho sento, no ho puc fer.
- Com? Quin és el problema amb el projecte, Troy?
- Podria prendre mal: allà fa fred, és ple de gel, em rovellaria, etcètera.
- Però, Troy, si jo t’ho mano, hauries de fer-ho, oi?
- No, Doctora. Això aniria en contra de la segona llei. I la tercera no pot estar per sobre de la segona.
- La segona? La segona llei diu que els robots heu d'obeir les ordres dels éssers humans, excepte si entren en conflicte amb la primera llei: no fer mal a un ésser humà o, per inacció, permetre que un ésser humà prengui mal. I la tercera versa sobre la vostra autopreservació, però sempre que aquesta protecció no entri en conflicte amb la primera o la segona llei.
- No, Doctora, no és així. S’ha equivocat en l’ordre: les ha dites al revés.
- Vols dir que la teva protecció està per sobre d’obeir? – la Doctora Calvin no se’n sabia avenir, era la primera vegada que un robot la corregia i ni més ni menys que en temes robopsicològics, la seva especialitat.
- No ho hagués sintetitzat millor, Doctora – va acabar sentenciant el robot.
- No pot ser! És cert que l’Aaron va programar el teu cervell positrònic, Troy? – la Doctora Calvin es mirava l’Aaron Levenov de reüll, estava pàl·lid.
- Sí, és cert. I permeti’m que afegeixi que va fer una tasca excel·lent. Si no fos per ell potser seria camí d’aquell infern de glaç.
- Excel·lent... Sens dubte – la Doctora Calvin es fregava el front contrariada -. Troy, podries acompanyar l’Aaron Levenov a la sortida? Sense fer-li cap mal. I no el deixis tornar a entrar mai més. Com ja et deus imaginar, US Robotics és qui millor pot garantir la teva seguretat... Si la fas bé, potser aquesta serà la teva feina a partir d’ara, enlloc estaràs més ben protegit que aquí, t’ho ben asseguro.
  • Visto: 252