Skip to main content

Abans de l'obscuritat

Primer, ets increïblement petit, diminut. El teu cos crema, es troba a una temperatura massa alta perquè puguis fer res.

Comences a estirar-te, obres els braços i estires les cames. Ja no fa tanta calor. La teva forma es defineix. Petites partícules sorgeixen en el teu cos, la teva temperatura és prou baixa perquè aquestes puguin estar lliures, no tan comprimides com al principi.

Decideixes anomenar a les diferents partícules. Electrons a les petites i amb càrrega elèctrica negativa. Quarks a les altres, són diferents, algunes més estables que altres.
Els teus ulls s'obren i veuen altres partícules, aquestes són diferents: no tenen massa, són pura energia. El seu nom és fotó i gràcies a ell pots obrir els ulls i veure formes i elements.

Els quarks s'ajunten, només dos dels sis tipus que hi ha. Et fan gràcia, intenten ser importants. Els anomenes quarks up i down. Però et sorprenen perquè són capaços d'estar-se junts, estan formant quelcom més gran. Semblen partícules compostes de partícules, així que els quarks i els electrons, seran partícules elementals, i aquestes noves, partícules, sense cognom. Neutrons els que estan formats per dos down i un up i protons els que són dos up i un down. Junts, formen nuclis, nuclis d'una cosa més gran.

Passa temps, molt. Ara estàs més tranquil, el teu cap funciona amb més fredor i observes com els electrons s'acosten als quarks que formen nuclis. És sorprenent. Pots sentir el seu poder. Això s'anomenarà àtom. Ho saps, saps que aquests petits àtoms formaran coses molt més grans. Vols veure-ho.

Però es fa fosc. L'edat fosca de l'univers ha arribat. Un núvol d'àtoms d'hidrogen neutre (decideixes que això serà un element, el número u, perquè només té un protó i neutre perquè el protó té càrrega positiva que es neutralitza amb la negativa de l’electró) ho tapa tot. I sota aquesta obscuritat, bull el canvi.


  • Hits: 122